Svenskans vackraste ord

Något överraskad och framförallt glad över att mitt inlämnade bidrag – kontrapropositionsvotering – nominerats till omröstningen svenskans vackraste ord som anordnas av Svenska Dagbladet. Här är några av mina tankar bakom valet av bidrag:

En votering är ett val. Många av de värden som uppskattas i Sverige, som till exempel tillgång till utbildning och sjukvård, ett socialt skyddsnät och stegar för individuell utveckling, med mera, har formats genom val och voteringar. Det är genom val som Sverige över tid har formats till det land det är idag. Genom voteringar formas även morgondagens Sverige.

Jag valde att lämna in kontrapropositionsvotering som bidrag till svenskans vackraste ord eftersom det är ett obesjunget redskap genom vilket Sverige förändras i den dagliga demokratiska beslutsprocessen runt om i landet. En kontrapropositionsvotering är ett sätt för att sålla fram ett alternativ genom val. Den ställer de olika alternativen mot varandra, som stöts och blöts. Förtjänster i ett förslag ställs mot brister i ett annat. Den som ställt fram alternativet granskas och jämförs med andras förslag. Håller alternativet måttet? Som bäst bidrar kontrapositionsvotering till en gemensam diskussion och tankearbete om vilket alternativ som är bäst lämpat – och sedan gå vidare med det.

Det är genom sådana voteringar som Sverige dag för dag, med många små myrsteg och ibland raska jättekliv, ändras och förändras. Det blir till det land det är.

Annonser

1 thought on “Svenskans vackraste ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s